Aangepaste fiscaliteit voor pick-ups voor particulieren

Vanaf 1 januari 2023 wordt het fiscaal gunstregime voor pick-ups afgeschaft. Particulieren die na deze datum een pick-up kopen, zijn onderhevig aan het hogere, standaard tarief voor personenwagens.

Pick-ups voor particulieren

Afschaffing fiscaal gunstregime voor pick-ups vanaf 1 januari 2023.

Vanaf 1 januari 2023 wordt het fiscaal gunstregime voor pick-ups afgeschaft. Particulieren die na deze datum een pick-up kopen, zijn onderhevig aan het hogere, standaard tarief voor personenwagens. Belangrijk om te vermelden is dat pick-ups die zijn ingeschreven vóór 1 januari 2023 voor de jaarlijkse verkeersbelasting nog wel blijven genieten van het voordelig tarief lichte vracht.

Pick-ups die beroepsmatig worden gebruikt, blijven ook na 1 januari 2023 onderhevig aan dit fiscaal gunstregime.

Overgangsmaatregel

Heb je je wagen besteld voor 1 januari 2023? In dit geval geniet je van het voordelige tarief lichte vracht, ook als je wagen pas na deze datum wordt geleverd. De datum op de bestelbon is in dit geval het uitgangspunt.

Hierbij gelden enkele voorwaarden:

  • Het moet gaan om een lichte vrachtauto
  • De wagen moet vóór 1 januari 2023 zijn besteld
  • De Vlaamse Belastingdienst moet voor 15 februari 2023 een kopie van de bestelbon ontvangen samen met het ingevuld formulier 
  • Het moet gaan om een nieuw voertuig dat na 31 december 2022 voor de eerste keer ingeschreven wordt bij de DIV. Tweedehandswagens komen niet in aanmerking voor deze maatregel.

Interesse? Neem contact op

Bestel nog dit jaar jouw Toyota Hilux en geniet van een voordeligere fiscaliteit voor jouw pick-up.

Share post: