Daar is de lente… Bye, bye winterbanden!

De dagen worden langer, de temperatuur hoger en dus is het hoog tijd om je winterbanden in te ruilen voor zomerbanden. Wanneer je dit het best kan laten doen en waarom het belangrijk is om je banden te wisselen, lees je in dit artikel.

Wanneer zomerbanden opleggen?

Vanaf wanneer je zomerbanden moet opleggen, is afhankelijk van de weersomstandigheden. Een goede vuistregel daarbij is om je winterbanden te wisselen rond de paasvakantie. Vanaf eind maart/begin april of bij het ingaan van de zomertijd gaan de temperaturen doorgaans stijgen. Dit maakt hiervan de ideale periode om werk te maken van je bandenwissel.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is een zomerband niet enkel functioneel tijdens de zomermaanden. Een zomerband of standaardband is al vanaf 7 graden Celsius de beste en veiligste keuze om de weg op te gaan.

Waarom belangrijk om banden te wisselen?

Wanneer het kwik regelmatig boven de 7 graden Celsius uitkomt, is het aan te raden om je winterbanden in te ruilen voor zomerbanden. Bij hogere temperaturen zijn zomerbanden beter geschikt voor hoge snelheden en slijten ze minder snel dan winterbanden.

Zomerbanden hebben daarnaast een hardere samenstelling. Hierdoor functioneert het rubber ook bij hogere temperaturen optimaal. Wanneer de temperatuur boven de 7 graden stijgt, wordt het rubber zachter, behoudt het zijn soepelheid en heb je immers meer grip op de weg.

Ook het verschil in bandenprofiel is een belangrijke reden om over te schakelen naar zomerbanden. Het profiel van zomerbanden is namelijk dichter. De groeven van een zomerband zijn niet geschikt om sneeuw en modder af te voeren, maar functioneren wel optimaal bij regen. Dit voorkomt aquaplaning. Door het profiel van de zomerband heb je meer contact met het wegdek, meer grip op de weg en een kortere remafstand.  

Vergeet je bandenspanning niet

Naast het juiste type band is het ook belangrijk om met de juiste bandenspanning te rijden. Dit varieert per type band en wagen. Een juiste bandenspanning zorgt ervoor dat je veiliger en zuiniger rijdt. Bij elke bandenwissel kijken wij ook steeds de bandenspanning voor je na.

Ga veilig de weg op en vergeet niet langs te komen bij garage Vancayzeele voor jouw bandenwissel.

Share post: