Ga je naar het buitenland? Vergeet je milieuvignet niet!

Plan je tijdens de zomervakantie een reis met de auto naar het buitenland? Of je nu pittoreske Fransje dorpjes gaat verkennen, de Zwitserse Alpen intrekt of andere historische, Europese steden wilt bezoeken, vergeet je milieuvignet niet! 

Wat is een milieuvignet? 

Een milieuvignet, ook bekend als milieusticker, bewijst dat je wagen voldoet aan de opgelegde emissienormen van een bepaald land of specifieke stad. Verschillende Europese landen stelden al lage-emissiezones in om de luchtkwaliteit te verbeteren en het autoverkeer te reguleren. Binnen deze zones mogen voortaan enkel voertuigen met een geldig milieuvignet rijden.

 

Waarom heb ik een milieuvignet nodig?

Om door bepaalde steden of regio’s te rijden is het immers in veel Europese landen wettelijk verplicht om een milieuvignet te hebben. Met een geldig milieuvignet ben je er zeker van dat je zorgeloos een bepaalde milieuzone binnenrijdt en valt er later geen ongewenste boete in de bus. Vertrek dus goed voorbereid op vakantie en geniet zonder stress van een deugddoende reis. 

 

Waar heb ik een milieuvignet nodig? 

We maken graag een opsomming van de meest populaire bestemmingen waar je een milieuvignet nodig hebt:

  • Frankrijk: Voor steden zoals Parijs, Lyon en Grenoble heb je een Crit'Air-vignet nodig. Deze stickers zijn ingedeeld in zes categorieën op basis van de uitstoot van je voertuig.
  • Duitsland: Veel Duitse steden, waaronder Berlijn, München en Keulen, hebben milieuzones waarvoor je een Umweltplakette nodig hebt. Deze sticker is beschikbaar in drie kleuren (groen, geel en rood) die de emissieklasse van je voertuig aangeven.
  • Oostenrijk: In Oostenrijk is geen milieuvignet, maar wel een wegenvignet verplicht.
  • Italië: Steden zoals Milaan en Rome hebben milieuzones waar een ecopas of ztl (zona a traffico limitato) vereist is.
  • Spanje: Ook in Spanje heb je voor bepaalde steden een geldig milieuvignet nodig. Ook al zijn deze voorlopig niet verkrijgbaar voor buitenlandse voertuigen, is dit toch verplicht. In dit geval is het belangrijk om te weten dat ook een Deense, Duitse, Franse of Oostenrijkse milieusticker geldig is, behalve in Barcelona, daar moet je jouw wagen op voorhand online registreren. 

 

Hoe bestel ik een milieuvignet? 

Een milieuvignet bestel je voor de meeste landen makkelijk online. Je vult de gegevens van je voertuig in, zoals het kenteken en de emissieklasse, en ontvangt het vignet enkele dagen later via de post. 

Zorg er steeds voor dat het milieuvignet op een duidelijk zichtbare plaats op de vooruit plakt. 

Fijne, zorgeloze autovakantie! 

Share post: