Veilig de winter door op winterbanden

De dagen worden korter, de temperaturen lager en je autorit met zomerbanden tijdens de wintermaanden onveiliger. Wist je dat je met zomerbanden vier keer meer kans hebt op schade of een ongeval? Ontdek hier alles over waarom je beter tijdig voor winterbanden kiest.

Wanneer winterbanden opleggen?

Zodra de temperatuur onder de 7°C zakt, doe je er goed aan om te kiezen voor winterbanden.

In tegenstelling tot zomerbanden bestaan winterbanden uit een zachter rubber. Het rubber blijft bij lagere temperaturen soepel. Hierdoor bieden winterbanden vanaf 7°C meer grip op de weg en voorkomen ze dat je wagen slipt.

Daarnaast zijn winterbanden in veel wintersportlanden verplicht en informeer je jezelf best goed alvorens met de wagen op vakantie te vertrekken.

 

Zijn winterbanden ook nuttig als het niet sneeuwt?

Jazeker! Ook wanneer het niet sneeuwt, heb je met winterbanden tijdens lagere temperaturen meer grip op de weg. Onder de 7°C zijn winterbanden al nuttig en bieden ze extra veiligheid, zowel bij een nat als droog wegdek.

 

Voordelen van winterbanden

  • Kortere remafstand vanaf 7°C
  • Meer grip op de weg bij winterse omstandigheden
  • Extra veiligheid op de weg
  • In veel Europese landen verplicht

 

Kan ik met winterbanden rijden in de zomer?

Winterbanden gebruik je beter niet in de zomer. Je winterbanden zullen omwille van het zachtere rubber sneller slijten bij hogere temperaturen en minder grip bieden dan een zomerband. Dit verhoogt het risico op beschadigde banden en ongevallen.

 

Wanneer winterbanden wisselen?

Een goede vuistregel is om je banden te vervangen bij de uurwisseling. Wanneer de wintertijd ingaat, op de einde van de herfst en bij temperaturen die makkelijker onder de 7°C dalen, is het verstandig om winterbanden op te leggen. Dit geldt ook omgekeerd. Het ingaan van het zomeruur is het ideale tijdstip om je winterbanden opnieuw een half jaar op te bergen.

 

Zijn winterbanden verplicht?

Wie met de wagen op wintersportvakantie naar het buitenland vertrekt, laat naast de wagen ook best de banden controleren. In verschillende Europese landen, zoals Italië, Bulgarije en Zweden, is het gebruik van winterbanden verplicht. Andere landen zoals Duitsland, Groothertogdom Luxemburg en Oostenrijk verplichten winterbanden enkel bij winterse omstandigheden. Onder winterse omstandigheden wordt verstaan: ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder of gladheid door ijs- of rijpvorming. In andere landen, zoals in België, wordt het gebruik van winterbanden wel sterk aangeraden.

Gebruik je in de winter je wagen dagelijks of ga je binnenkort op wintersportvakantie, vervang dan je banden en ga veilig de weg op.

Bestel nu je winterbanden

Ga deze winter veilig de weg op. Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met jou op. 

Share post: